top of page
  • Szerző képeZsuzsanna Arany

Esti Kornél és a varázsló

Nemrégiben Kocsány Kornél vendégei voltunk, akivel Csáthról és Kosztolányiról hosszan beszélgettünk. Az eredmény egy podcast, pontosabban wopcast lett. Kemény két és fél óra, ráadásul ez már a rövidített változat… Alább Kornél ajánlója, elérhetőségei, oldalai, lehet őt támogatni is, meg hát egyáltalán, a többi vendég és témakör sem unalmas!

 

„Itt az 53. adás, méghozzá az idei első extra epizód, újfent egy olyan témában, ami számomra nagyon-nagyon kedves!

 

Nemrég volt a magyar költészet napja, amelyet József Attila születésének évfordulóján, minden év április 11-én ünneplünk. Úgy gondoltam tehát, hogy irodalmi témát választok a mostani adáshoz, már csak azért is, mert gyermekkoromtól kezdve szenvedélyesen imádok olvasni. És ha már magyar irodalom, kevesen voltak rám akkora hatással, mint Csáth Géza és Kosztolányi Dezső.

 

Beszélgetőtársam Arany Zsuzsanna irodalomtörténész volt, akinél jobb alanyt nem is találhattam volna: ő írta például a Kosztolányi Dezső élete című életrajzot és ő felügyeli a Pannon Egyetem Könyvtár és Tudásközpontban őrzött Csáth–Kosztolányi irodalmi hagyatékot is. Vezeti a Kosztolányi és a Nyugat című Facebook-oldalt. Előadásokat is tart, amelyeken sokszor fiatalok számára mutatja be élvezetes formában jelentőségüket. Rengeteg izgalmas történetet mesél róluk ebben a nagyobb lélegzetvételű podcastben is.


A felépítés egyszerű: egy kisebb bevezető után megismerkedünk a korral, amelybe Csáth és Kosztolányi született, megvizsgáljuk a világ és azon belül Magyarország akkori helyzetét. Ezután végigmegyünk a két író életrajzán, amely szorosan egymásba fonódik, hiszen egészen a kezdetektől közel álltak egymáshoz.


Zsuzsa segítségével kevésbé ismert sztorikat, titkokat, összefüggéseket és egyéb érdekességeket vizsgáltunk meg, tabuk nélkül, és ahol kellett, idéztünk is tőlük.

Számomra nagy élmény volt ilyen bensőges pillantást vetni Csáth Géza és Kosztolányi Dezső botrányokkal, intrikákkal teli mozgalmas életére, remélem, nektek is az lesz.

Szívből kívánok jó szórakozást hozzá!


 


Elérhető továbbá a legtöbb ismert podcast platformon!

 

FONTOS: A wopcast-et támogathatod Patreon-on és egyszerű utalással is.



Az utalás ide érkezhet:

Kocsány Kornél – CIB Bank

10700495-62634067-51100005


A wopcast, a wonderzofphotography és a wonderzofpainting:

 

Ha bármi kérdésetek, kérésetek lenne, keressetek bátran a wonderzofphotography@gmail.com emailcímen vagy közvetlenül bármelyik közösségi médián.


Műsorvezető: © Kocsány Kornél – https://linktr.ee/kornelkocsany

Arculatfelelős: © Kocsány Ákos”

3 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page